Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Įprasta košė pusryčiams kitaip

Visi žinome, kad per pusryčius valgyti košę sveika, tačiau tik nedaugelis tai darome. Galbūt todėl, kad paprasta košė nusibodusi? Štai jums keletas įvairesnių įprastos kruopų košės receptų.
Nuotraukos

Grikiai

Grikiai mūsų šeimoje ypač mėgstami. Juos valgome visi be išimties (net išrankioji dukra). Ne paslaptis, kad grikiai yra bene patys maistingiausi iš visų kruopų. Juose yra visų svarbiausių maistingųjų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, daug kalcio, fosforo, jodo, B grupės vitaminų, geležies, įvairių rūgščių, kurios pagerina maisto pasisavinimą. Tačiau galima grikius ruošti ir kitaip, nei tik piene pavirti ar įsidėti sviesto / grietinės. Tarkim:

Grikiai su svogūnais (morkomis) ir ciberžole

Grikius išverdame, paliekame puode. Kpetuvėje pakaitiname šiek tiek aliejaus, jame pakepiname smulkiai supjaustytą svogūno galvą. Tada, jei norime, dar kartu patroškiname burokine tarka sutarkuotą morką. Kai šios daržovės suminkštėja, į keptuvę iš puodo suverčiame grikius, šiek tiek pamaišome, porą minučių viską kartu pašildome ir įdedame ciberžolės prieskonių. Viskas. Kitokia grikių košė paruošta.

Grikiai su avokadu ir svogūnu

Keptuvėje pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną. Įdedame jo į grikių košę ir įmaišome kubeliais supjaustyto avokado. Išmaišome, leidžiame avokadui susidraugauti su grikiais ir valgome.

Perlinės kruopos

Tai taip pat vienos iš vertingesnių kruopų. Su jomis šiek tiek daugiau darbo, nes patartina iš vakaro užmerkti - kitą dieną virti pakaks 15–20 min. ant silpnos ugnies. Perlinėse kruopose gausu geležies, įvairių rūgščių, kurios pagerina maisto pasisavinimą. Galime valgyti su sviestu, o galime ir kitaip.

Perlinių kruopų košė su džiovintomis slyvomis ir svogūnu

Perlinių kruopų košę išverdame. Džiovintas slyvas užpilame verdančiu vandeniu, po kurio laiko vandenį nupilame ir slyvas supjaustome. Smulkiai pakepiname svogūną. Slyvas ir svogūną sudedame į košę ir skanaujame.

Perlinių kruopų košė su cukinijomis

Perlinių kruopų košę atskirai išverdame. Kol ji verda, paruošiame cukiniją (jos kiekis priklauso nuo to, kiek žmonių valgys košę. Jei vienas, užteks pusės nedidelės cukinijos, šeimai prireiks visos vidutinės cukinijos): sutarkuojame burokine tarka, užberiame kmynų (priklausomai nuo to, ar juos mėgstate, mes dedame 1–2 arbat. šaukštelius), užpilame šiek tiek aliejaus, druskytės ir leidžiame pasimarinuoti bent 15 min. Tada visa tai patroškiname keptuvėje ant nedidelės ugnies, kol cukinija suminkštėja (jei pradeda svilti, įpilame dar aliejaus). Patroškintą cukiniją įmaišome į košę ir ragaujame (beje, sako, kad skaniau cukiniją troškinti grilinėje keptuvėje, bet jei tokios neturite, tiks ir paparasta).

Miežinė košė

Tiesą sakant, ji labai skani ir paprastai išvirta (verdame apie 15 min. ant silpnos ugnies. Tada košė išlieka biri ir nesukrenta į bespalvį gumulą), su gabalėliu sviesto. Bet čia taip pat galima leisti paeksperimentuoti. Vienas įdomesnių pasiūlymų – miežinė košė su pesto padažu (pirmenybė – naminės gamybos) arba miežinė košė su žiupsniu tarkuoto Džiugo sūrio. 

Ryžiai

Pusryčiams puikiai tinka ir ryžiai, nors Lietuvoje tarsi įprasta dažniau juos vartoti kaip garnyrą. Jei žvelgtume iš sveikos mitybos perspektyvos, geriau rinktis nešlifuotus ryžius (t.y. su apvalkalėliu ir kuo mažiau apdorotus (ne plikytus, ne baltuosius). Ryžiai labai skanu su jūros kopūstais. Taip pat išvirtus ryžius galima valgyti su paprastutėmis salotomis (pomidoras, agurkas, salota, gali būti alyvuogė, svogūnas, jūsų mėgstamas (neriebus) padažas (balzamiko actas, aliejaus-citrinos-garstyčių derinys ir pan.).

Kitos kruopos

Manų kruopos pagal maistines savybes ir naudingumą užima paskutinę vietą kruopų sąraše, todėl jomis piktnaudžiauti nevertėtų. Avižinės kruopos yra gerai, bet turėtume vėlgi rinktis viso grūdo avižines kruopas, o ne skaldytą ir gerokai apdorotą jų variantą – avižinius dribsnius. Sveiko maisto parduotuvėsė dabar galima rasti ir daugybę kitokių, gal mažiau girdėtų, bet taip pat vertingų kruopų. 

Skanaus ryto ir gardžių improvizacijų!


Bernardinai.lt